خجالتی بودن در کودکان یک موضوع رایج است که بسیاری از والدین با آن روبهرو میشوند. خجالتی بودن به خودی خود نه خوب است و نه بد، بلکه یک ویژگی شخصیتی است. با این حال، اگر خجالتی بودن مانع از مشارکت کودک در فعالیتهای اجتماعی یا تأثیر منفی بر رشد اجتماعی او بگذارد، ممکن است نیاز به توجه و راهنمایی داشته باشد.
خجالتی بودن در کودکان
به خاطر داشته باشید که هر کودک منحصر به فرد است و راهکارهایی که برای یک کودک مؤثر است. ممکن است برای دیگری به همان اندازه مؤثر نباشد. لذا، توجه به نیازها و ویژگیهای فردی کودک اهمیت دارد. در اینجا چند راهکار برای کمک به کودکان خجالتی ارائه میشود:
تقویت اعتماد به نفس
تشویق کودک به شرکت در فعالیتهایی که در آنها علاقه و استعداد دارد میتواند به افزایش اعتماد به نفس او کمک کند. تأکید بر نقاط قوت و موفقیتهای کودک میتواند به او کمک کند تا احساس بهتری نسبت به خود داشته باشد.
مهارتهای اجتماعی
آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان، مانند چگونگی برقراری ارتباط با دیگران، گوش دادن فعال و اشتراک گذاری، میتواند به آنها کمک کند تا در محیط های اجتماعی احساس راحتی بیشتری داشته باشند.
تشویق به مشارکت
به جای اجبار کودک به شرکت در فعالیتهای گروهی، بهتر است او را تشویق کنید تا به تدریج و با سرعت خودش در این فعالیتها شرکت کند. این کار میتواند به کودک کمک کند تا احساس کنترل بیشتری داشته باشد.
نمونه بودن
والدین و مربیان میتوانند با نشان دادن رفتارهای اجتماعی مثبت، مانند برقراری ارتباط با دیگران و برخورد مثبت با شرایط جدید، الگویی برای کودکان باشند.
فراهم کردن فرصتهای اجتماعی
ارائه فرصتهایی برای کودک تا در فعالیتهای گروهی کوچک شرکت کند. میتواند به او کمک کند تا با دیگران ارتباط برقرار کرده و مهارتهای اجتماعی خود را توسعه دهد.
صبور بودن و حمایت کردن
مهم است که والدین و مربیان صبور باشند و از کودک حمایت کنند. تغییر و پیشرفت ممکن است به زمان نیاز داشته باشد. حمایت مستمر میتواند به کودک کمک کند تا احساس امنیت و اعتماد به نفس داشته باشد.
بزرگش نکنید
خجالتی بودن کودک را امری غیرطبیعی و مهم جلوه ندهید. ولی به او توجه داشته باشید تا سعی در جلب توجه شما از راههای دیگر از جمله خجالت کشیدن نکند.
او را اجتماعی کنید
با مهربانی و آرامش اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید. او را از بدو خردسالی به جمع دیگران به ویژه کودکان ببرید. به بچه بیاموزید که برخی کارها مانند سلام کردن از رفتارهای خوب و مودبانه به حساب میآید.
آمادهاش کنید
پیش از آنکه فرزندتان را به جمع دیگران ببرید. برایش توضیح دهید تا خود را آماده کند و دچار اضطراب نشود.
بهتر است کودک، شما را راحت و با اعتماد به نفس در میان جمع و در حال رفت و آمد و معاشرت ببیند و این شیوه را در پارک، منزل دوستان و… نیز به کار ببرید.