روشهای ایجاد انگیزه در نوجوان چیست؟ اثرات انگیزه داشتن نوجوان چیست؟ انگیزه داشتن برای یک نوجوان اثرات فراوانی دارد.
روشهای ایجاد انگیزه در نوجوان
انگیزه در نوجوانان میتواند تأثیرات مثبت چشمگیری داشته باشد و کمک کند تا آنها به عنوان افراد موفق و خودکفا رشد کنند. اثرات انگیزه شامل موارد زیر میشود:
- پیشرفت تحصیلی: انگیزه قوی میتواند بهبود عملکرد تحصیلی و پیشرفت تحصیلی نوجوان را تسهیل کند.
- رشد شخصیتی: انگیزه کمک میکند تا نوجوان به عنوان یک فرد مستقل و خودکفا رشد کند و مسئولیت پذیری را تقویت میکند.
- سلامت روانی: انگیزه مناسب میتواند احساس خودکنترلی و اعتماد به نفس را تقویت کرده و از افت روان جلوگیری کند.
- رشد اجتماعی: انگیزه کمک میکند تا نوجوان به دنبال اهداف اجتماعی و فرهنگی خود بگردد و در جوامع مختلف موفق عمل کند.
- تعامل خانوادگی: انگیزه باعث میشود نوجوان در تعاملات خانوادگی مشارکت بیشتری داشته باشد و از ارتباط نزدیک با والدین بهره ببرد.
- آینده نگری: انگیزه، نوجوان را به سمت تعیین اهداف و طراحی آیندهای موفقیت آمیز هدایت میکند.
- مدیریت استرس: انگیزه قوی میتواند به مدیریت استرس و مواجهه با چالشها کمک کند.
انگیزه نداشتن در نوجوان
دلایل زیادی برای انگیزه نداشتن نوجوانان وجود دارد. البته نوجوانان برای انجام کارهایی که والدینشان از آنان میخواهند، انگیزه ندارند. اما برای کارهایی که خودشان دوست دارند (مثل تعامل با دوستانشان، مهمانی دوستانه، بازی با دوستان) با انگیزه عمل میکنند.
دلایل عدم انگیزه
در اینجا به بعضی از دلایل بیرغبتی نوجوانان به تعامل با والدین اشاره میکنیم :
- پدر و مادرها وقتی کاری را از نوجوان خود میخواهند گاهی با عجله و عصبی رفتار میکنند، در نتیجه ناخودآگاه فرزند خود را دعوت به مقاومت میکنند.
- نوجوانان احساس میکنند محبت و عشق والدینشان به آنان عشقی مشروط است. اگر مطابق خواستههای آنان عمل کنم مرا دوست دارند. این حس آسیب زننده است و نوجوان را دچار سرخوردگی و مقاومت بیشتر میکند.
- پدر و مادر اجازه نمیدهند فرزندشان چیزهایی را که به خودش مربوط میشود و برایش اهمیت دارد کشف کند.
- والدین به فرزندان خود اجازه نمیدهند از شکستهای خود درس بگیرند. یکی از راه های آموزش مسئولیت پذیری به نوجوانان ، بی مسئولیتی آگاهانه است. به آنان اجازه دهید کاری را شروع کنند. در آن شکست بخورند. سپس با همدلی به آنان کمک کنید بفهمند چه اتفاقی افتاده، اشکال کار در کجاست، چه درسی از آن گرفتهاند و در آینده چه باید بکنند که در چنین موقعیتی گیر نکنند و موفق شوند.
- والدین در اکثر موارد به جای آنکه از فرزند خود بخواهند با منطق و استدلال صحیح، راهحل مسئله را پیدا کند. به فرزند خود «میگویند» چه باید بکند. نوجوانان بیشتر دوست دارند برنامهای را که خودشان در طراحی آن کمک کردهاند دنبال کنند.
روشهای ایجاد انگیزه در نوجوان
- والدین انتظار دارند فرزند نوجوانشان فراموش نکند کارها و وظایف شخصی خود را در منزل انجام دهد. گویی این کار نشان دهنده مسئولیت پذیری اوست. نوجوانان حتی وقتی خودشان در طراحی برنامهای همکاری کردهاند باز هم فراموش میکنند برنامه را به طور منظم و مستمر دنبال کنند. چون این کارها در فهرست اولویتهای آنان مقام اول را ندارند. این به معنی بیمسئولیتی آنان نیست. بلکه به این معناست که آنان نوجوان هستند. یک یادآوری دوستانه مشکل بزرگی ایجاد نمیکند. از حس شوخطبعی خود برای این کار استفاده کنید و سعی کنید زیاد بحث نکنید.
- لازم است والدین در عین قاطعیت، مهربان باشند. در فضایی به دور از عصبانیت و ایجاد تنش، همه بهتر و راحتتر کار میکنند.
- والدین معمولا «مهارتهای حل مسئله» را به فرزندان خود آموزش نمیدهند. این مهارتها را میتوان در حین ملاقاتهای خانوادگی و صحبتهای فردی با نوجوان به وی انتقال داد.
- مهارتهای «مدیریت زمان» را با انجام کارها و فعالیتهای روزانه به کودکان و نوجوانان یاد دهید. کلید موفقیت شما در «مشارکت» نهفته است.
- وظایفی بیش از حد توان به فرزند خود واگذار نکنید. حواستان به تعداد وظایف و سنگینی آنها برای نوجوانتان باشد.
- اکثر والدین نمیدانند چگونه به فرزند نوجوان خود بگویند: دوستت دارم. اما با این خواستهات موافق نیستم.