تعریف اختلالات هیجانی چیست؟ اختلالات هیجانی به مجموعهای از اختلالات روانی اطلاق میشود که با تنظیم و کنترل احساسات و عواطف فرد مشکل دارند.
تعریف اختلالات هیجانی چیست؟
افراد مبتلا به اختلالات هیجانی ممکن است تجربیات عاطفی غیرطبیعی و ناپایدار داشته باشند. که به طور مداوم زندگی روزمره و روابط شخصی آنها را تحت تاثیر قرار داده و کیفیت زندگی را پایین می آورد.
علل اختلالات هیجانی
یکی از علت های اصلی اختلالات هیجانی افراد در بزرگسالی، به خاطر احساسات و نیازهایی است که در دوران کودکی سرکوب شدهاند. بنابراین فرد نمیتواند که احساسات خود را آگاهانه تجربه کند. احساساتی مثل اضطراب، حسادت، خشم و…
وقتی کودک از حمایت و محبت، توجه و پذیرش نامشروط والدین و نزدیکان خود محروم باشد. نمیتواند احساساتش را آزادانه بروز دهد. دست به سرکوب و واپسرانی احساسات خود میزند. به روشهای ناسالم اما تنها روشهای در دسترس، خود را با شرایط، سازگار میکند تا رنج کمتری احساس کند. روشهایی که در بزرگسالی برای او دردسرساز میشوند اما به آنها عادت کرده است.
همچنین اگر کودک، احساس کند که مادر، بخاطر او در بیماری یا رنج است یا او باعث شده که مادرش را از دست بدهد یا کاری کرده که عشق و توجه مادرش از او گرفته شده است. احساسات و نیازهایش را سرکوب میکند. مانند تشنهای که به بی آبی یا کم آبی عادت میکند و فکر میکند باید همیشه با همین شرایط سر کند. البته جلوی آسیب گرفته نمیشود.
ابراز هیجانات کودکی در بزرگسالی
شما اگر از چیزی در رنج باشید و نتوانید احساسات خود را بیان کنید. حداقل در خلوت و تنهایی، آنها را بروز میدهید. اما یک کودک، توانایی این را ندارد که از نیازهایش با شما حرف بزند. یا حتی احساساتش را در تنهایی برای خودش بروز دهد. پس این هیجانات تجربه نشده، در بدن او به شکل اطلاعاتی ذخیره میمانند و در بزرگسالی با اتقاقاتی خاص، نشان داده میشوند.
به همین خاطر، موقعیتها و اتفاقاتی برانگیزاننده و محرک این احساسات ناخوشایند هستند. اما افراد خودشان نمیدانند این همه احساسات از کجا آمده است. نمیدانند بین اتفاقات و موقعیتها با احساسات آنها، چه ارتباطی وجود دارد.
رنجهای ناشی از درمان
زمانی میفهمند که در مسیر درمان، آگاهانه این احساسات را تجربه کنند تا بتوانند ارتباط موقعیتها و اتفاقات را درک کنند. بخشی از هدف رفتن به خاطرات کودکی و بازآفرینی ذهنی دوران کودکی، به نوعی رمزگشایی اطلاعات هیجانی شماست. اطلاعاتی که سرکوب شدهاند.
البته رنج آور است اما الان هم مگر رنج نمیکشید؟ رنجهایی بیهوده و غیر ضرور که آنها را با انواع روشهای ناسالم و اعتیاد آور مثل مصرف الکل، مواد مخدر، روابط متعدد، اجتناب، بی توجهی، توهم و… سرکوب میکنید. اگر رنج آشکار سازی برایتان بسیار سخت و غیرقابل تحمل است. بهتر است آن را در کنار درمانگر تجربه کنید.
در صورت تمایل به مشاوره یا طرحواره درمانی، میتوانید با مرکز مشاوره روان نگاره تماس بگیرید.