اثرات هورمونها بر روان چیست؟ هورمونها بر بسیاری از جنبه های عملکرد بدن ما، از جمله متابولیسم، رشد، سلامت جنسی و عملکرد سیستم تولید مثل تأثیر می گذارند. سلامت روان ما به شدت تحت تاثیر هورمون ها قرار می گیرد زیرا هورمون ها نقش مهمی در تنظیم خلق و خو و احساسات دارند.
اثرات هورمونها بر روان
این ایده که بیماری های روانی و اختلالات روانپزشکی رنج هایی هستند که فقط مغز را تحت تأثیر قرار می دهند، اکنون نادرست تلقی می شود. ما می دانیم که مغز بدن را کنترل می کند و وقتی مغز به درستی کار نمی کند. بدن متحمل عواقب آن می شود و بالعکس. یک شاعر رومی به نام یوونال این ارتباط را زمانی درک کرد که «ذهن سالم در بدن سالم» نوشت و این واقعیت را تکرار کرد که بدن و مغز در هم تنیده شدهاند و سلامت یا بدسلامتی یکی میتواند بر دیگری تأثیر بگذارد.
۵ هورمون موثر بر مغز
هورمونهایی که در سلامت روانی و عملکرد مغز تأثیرگذار هستند عبارتند از:
سروتونین
کاهش سطح سروتونین ممکن است باعث افسردگی و اضطراب شود. برای تأمین سطح سالم سروتونین، مصرف مواد غذایی که حاوی تریپتوفان (پیش ماده سروتونین) هستند. مانند موز، پنیر پارمسان، و برخی از محصولات لبنی مفید است. همچنین، ورزش منظم و مدیتیشن نیز میتواند سطح سروتونین را افزایش دهد.
دوپامین
افزایش سطح دوپامین میتواند انگیزه و شادابی را افزایش دهد. ورزش، موز، سیب، مغز گردو و مصرف کافئین میتوانند به افزایش سطح دوپامین کمک کنند.
نوراپی نفرین
این هورمون مرتبط با تمرکز و توجه است. ورزش، مصرف مواد غذایی حاوی تیروزین (پیش ماده نوراپینفرین) مانند بادام، برخی از محصولات لبنی و مغز گردو میتوانند به بهبود سطح نوراپینفرین کمک کنند.
استرادیول
این هورمون مرتبط با استرس و اضطراب است. مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم مانند تخمه کدو و برنج قهوهای، و مدیتیشن میتواند به تنظیم سطح استرادیول کمک کند.
اکسی توسین
این هورمون معروف به هورمون عشق و ارتباط است و نقش مهمی در حفظ روابط اجتماعی و کاهش استرس دارد. تمرینات تنفسی عمیق، مدیتیشن، لمس محبت آمیز و حتی گوش دادن به موسیقی مورد علاقه میتوانند به افزایش سطح اکسیتوسین کمک کنند.