اثرات تلههای کودکی در بزرگسالی چیست؟ تجربه تلههای کودکی میتواند تأثیرات بزرگی بر زندگی فرد در طول زمان داشته باشد. این تجربهها میتوانند از نظر فیزیکی، عاطفی، اجتماعی و روانی تأثیر گذار باشند.
اثرات تلههای کودکی در بزرگسالی
برخی از اثرات تلههای کودکی در زندگی شامل موارد زیر میشوند:
- اثرات روانی: تجربه تلههای کودکی میتواند باعث ایجاد اضطراب، افسردگی، ترس، نگرانی و افزایش استرس در زندگی فرد شود. این اثرات ممکن است به عنوان آسیب روانی در طول زمان ظاهر شوند.
- اثرات اجتماعی: تلههای کودکی میتواند به عنوان منبعی برای مشکلات اجتماعی مانند مشکلات در روابط شخصی، مشکلات در ارتباط با دیگران و ایجاد موانع در تعاملات اجتماعی عمل کند.
- اثرات فرهنگی: تجربه تلههای کودکی ممکن است تأثیراتی بر فرهنگ و اعتقادات فرد داشته باشد و باعث تشکیل دیدگاهها و انگیزههای او شود.
- اثرات روابط: تلههای کودکی میتواند به تأثیرات منفی در روابط فرد با دیگران منجر شود. از جمله مشکلات در روابط عاطفی، اجتماعی و خانوادگی.
- اثرات فیزیکی: تلههای کودکی ممکن است منجر به مشکلات فیزیکی نیز شود. از جمله مشکلات سلامتی روانی، عصبی یا جسمی.
اهمیت دارد که افرادی که تجربه تلههای کودکی داشتهاند. به حمایت، توجه و مشاوره مناسب دسترسی داشته باشند. تا بتوانند با اثرات احتمالی این تجربهها مقابله کنند و به بهبود و رشد شخصی خود بپردازند.
آیا جذب کسانی میشوید که طردتان میکنند؟
اگر در کودکی پدر و مادری داشته باشیم که با ما بد رفتاری کرده باشند و ما دچار تلههایی شده باشیم. الان بیشتر احتمال دارد که در ازدواج نیز افرادی را انتخاب کنیم که با ما بد رفتار کنند یا بیشتر ممکن است جذب چنین افرادی شویم.
یا اگر ما را در کودکی زیاد کنترل کردهاند الان هم یا ما کاملاً تحت کنترل دیگران در میآییم یا دیگران را کنترل میکنیم. یا کسی که در کودکی آزار جنسی دیده است. الان هم درگیر روابط جنسی متعدد با دیگران میشود.
اثرات تلههای کودکی در بزرگسالی
ما آگاهانه یا ناآگاهانه در مسیر تایید و تداوم تلهها زندگی میکنیم. حتی ترکیب هیجانی و جنسی که در ما نسبت به دیگران فعال میشود برگرفته از تله ماست. مثلا کسی که طرحواره نقص – شرم دارد. نسبت به کسی که حس میکند قدرت، هیجان و زیبایی دارد جذب میشود. یا کسی که طرحواره رها شدگی یا محرومیت هیجانی دارد. بیشتر جذب یک رابطه عاطفی بیتعهد و ناپایدار یا سرد و بی عاطفه میشود.
رابطه عشق و تله های کودکی
عاشق شدن، ممکن است نشانه فعال شدن تلههای ما باشد. زیرا کسانی که تلههای ما را فعال میکنند برای ما آشناتر و جذابتر هستند. ما تعاریف و باورهایی هم از عشق داریم که مطابق با تلههاست. در اثر تلهها، برای ما دنیایی در کودکی ساخته میشود که در بزرگسالی، جز آن، دنیای دیگر یا واقعیت دیگری را نمیبینیم. ما تمایل داریم که رنجها و موقعیتهای رنج آور کودکی را تکرار کنیم و با آدمهای مشابه روبرو شویم. البته نه آگاهانه.
تله ها باعث میشوند که ما در دام تکرار شرایط کودکی بیفتیم. آنها به ما میگویند چه احساسی نسبت به خودت داشته باش و چه دیدگاهی نسبت به خود، دیگران و جهان… تلهها به ما آسیب میزنند اما چون تنها باورهای آشنایی هستند که ما داریم. پشت آنها احساس امنیت داریم.
روش درمان تله ها
باعث میشوند رنج واقعیت را تحمل نکنیم و با پیشبینی پذیری زندگی کنیم. مثل یک سناریویی که از قبل در ذهن ما طراحی شده است و به ما میگوید با چه کسانی در ارتباط خواهیم بود؟ با چه کسی ازدواج میکنیم و چه کاره میشویم. برای بهبود و تغییر تلهها ابتدا بایستی نسبت به آنها بینش پیدا کنیم که کجاها و چگونه بر ما تاثیر داشته و دارند. چگونه و در چه موقعیتها و روابطی فعال میشوند. این گام اول درمان است.